Wednesday, November 11, 2009

Singapur avastatud, ees Laos,Kamboodza,Tai ja Malaisia vihmametsad

Singapur oli imeline vahemaandumine v2ga turvalise ja uinutava austraalia ja p6neva aasia vahel - kesklinn oli v2ga l22nelik ja kohati valgeid inimesi rohkem ning 22reosad piisavalt r2pased ja "aasialikud".Nagu filmis noh!
Lend j6udis 4.novembri 6htul kell 21.00 ja esimese asjana lennujaamas n2gin prantslasest t66kaaslast darwini p2evilt. No maailm on v2ike!!! Vahetasin natuke raha, kasutasin Singapuri imelihtsat ja imeodavat ja imepuhast Yhistransporti ning s6itsin peatusse, kus teadsin oma hosteli olevat. No ma t6esti ei tea, mis kehaosaga ma m6tlesin - olin internetis endale koha bookinud, kuid kinnitust polnud mailile saanud, niisiis ei olnud ka aadressi yles kirjutanud, nii ma siis avastadin end sealt peatusest kell 22.30. T2ielik lammas, kimasin siis oma kohvrite ja ylej22nud 3 kotiga ringi, tilkudes higist ja yritasin meenutada kus see seal kaardil asus jne. P2rast seda kui olin kvartalile 3 tiiru peale teinud, vastas 6de l6puks s6numile ja sain aadressi. Kimasin siis sinna, oma higihaisu uppudes ja j6udsin 23.30 kohale. Loomulikult ei olnud nad mu reserveeringut saanud ja loomulikult ei olnud neil odavamas neljakohalises toas kohti (hiljem n2gin kuidas yks selline oli t2esti tyhi!!!!), nii et pidin kahesesse tuppa kolima yhe hiina naisterahva juurde, kes p2riselt elas seal aknata toas ja keetis oma imelikke oa-herne-mingiasjaveel leotisi seal. Viskasin siis oma asjad sinna, pakkisin seljakotti vajalikuma kraami (t2nud Megile koti eest, super kasulik-asjalik) ning l2ksin ymbruskonda vett ostma ja tujama ning r22kisin emaga 30min l2bi skype juttu (v2ga oluline fakt). Umbkeelne hiinlanna j2i meiki tegema ning ma olin p2ris kindel et tema jaoks oli aeg t66le minna. Kuid umbes tund hiljem tagasi minnes ta siiski magas ning meie kehakeele vestlustest tuli v2lja et ta oli Singapuris mingit "managmenti" asja 6ppimas ning p2evad l2bi veetis ta toas vihikuid ymber kirjutades. No p2ris frukt oli ta ikka!
J2rgnevad kaks p2eva tujasin linnas ringi, nii et jalad krambis, sest ega ma ju yhistranspordi peale raha ja aega ei taha kulutada vaid ikka igale poole ise... ja siis p2rast j2lle ei j6ua 2ra kirjuda, kuidas Marjal s22remarjad valutavad jne. K2isin vaaterattaga s6itmas ja k6iki ilusaid brittide ehitatud maju vaatamas. Loomulikult k2isin ka linna symboli merel6vi juures ning vaatasin siis t6tt loomaga, keda Sumatra print sellel saarel n2gi ning mille p6hjal otsustas et sinna tuleks rajada linn. Istusin maha, puhkasin jalga ja nautisin vaadet, kui j2rsku yks malaisia-indoneesi-kuskilt sealt p2rit turisimigrupist vanem t2di arvas et v6iks valge suure naisega pilti teha. Ja nii ta l2ks, et sajandeid pildistatud l6vi kaotas oma t2helepanu ning mina v2hemalt 10 inimese fotoalbumisse j2lle p22sesin (olde aegadest olen kindlasti juba miljonis, kogenud fotomodell)!
J2rgmise p2eva hommikupooliku veetsin paperiasju ajades ehk siis dokumentidest kinnitatud koopiaid tehes, et oma maksuasju asutraalias ajama hakata. Sain muidugi shoki, sest maksin yle 500kr nende eest ning kahjuks ei j22nud see p2eva ainukeseks finantsshokiks. Ylej22nud p2rastl6una veetsin Orchard roudil ehk kohalikus kaubanduspiirkonnas ringi liikudes. No mmaammmmma miiaaa.... mina oma teadmatuses ja lonely planeti puudulikuses m6tlesin et tegu on sellise turu tyypi kauabdnust2navaga agaaga v2ga vale arusaam. Natuke oli putkakesi ka, aga kujutage nyyd ette kui korrutate Viru keskuse 4ga, lisate kaks sama suurt keldrikorrust ning panete selliseid kaubamaju 6 tykki m6lemale poole t2navat ning palmis ja pirakad j6ulukanistused ning Hiltonid sinna vahele! Umbes selline oli see pilt, mida n2gin kui paar minutit p2rast rongilt maha astumist toibusin ja n2gemisv6ime tagasi sain! Igatahes, t2helepanu k6ik shopahoolikud - see on teie linn! v6i siis ei ole, kui v66rutusravil olete aga iga rongipautuse kohale on ehitatud kaubamaja ning kui teile Orchardi esimese kaubamaja m6nes poes midagi silma j2i ja meelest 2ra ei l2he, saate selle j2rgmisest selle siiski endale soetada. v6i kui seal teie numbrit pole, siis 2rge muretsega j2rgmises kindlasti on!!! 6htu l6petasin Singapur Riveri 22res yhes turisti restoranis konnajalgu syyes (ja sisseviskaja lubas 20% allahindlust) ning ilusat vaadet nautides, endal syda samal ajal arve p2rast verd tilkudes. Aga ei...arve ei olnud selle s66maaja suurim shokk... keset maistvaid konnajalgu ja vahvat raamatut Botswana naisdetektiividest saabus minu telefoni m66da imeilusat tuledes j6ekallast s6num s6bralt EMT, et mulle on u 1200kr suurune vahearve koostatud (ja mitu korda kalendrit kontrollides sai selgeks et siis 6 p2eva eest). M6tlesin ka m6tlesin ja siis j2gasin lahti, et ema enam SKYPEst helistada ei saa - mina maksin 30kr minut vahe!!! T2ielik krahh p2ev!!! Ja siis saabus 6uduste 66, kuna m6tlesin oma stressi m6tteid ja arvutasin reisirahasi ning und kuidagi ei tuknud. Hiinlannal vist ka mitte sel 66l, sest peale selle et ta krooksus ja peeretas nagu igal 66l (norskamist siis seekord 6nneks polnud) l2ks tal sel 66l kaks korda k6ht tyhjaks, kui ta oma keeduaparaadi sisse lylitas ja oma suurep2rasel l6hnava leotise yles soojendas. Ning p2rast maitsvat k6hut2it oli v2ga m2nus oma s2rmi ja varbaid ja muid konte raksutada! Elagu! Pluss mul oli t2ielik paranoia et ta tahtis sel 66l mu rahakotti ja passi 2ra varastada :)

Laup2eva veetsin stressates ja raha kokku hoides - paistes jalgu puhates Singapuri botaanika ajas. Murul pikali, lugesin raamatut ja kuulasin j2rve 22res helikojas harjutavaid ooperilauljaid. vahepeal jalutasin ringi ja siis j2lle m6nulesin p2ikese k2es! Ning orhidee ajas k2isin, imeilusaid orhideesi vaatamas! Soovitan!
Pyhap2eval siis tujasin veel m66da linna, kuhu polnud j6udnud ja s6itsin sadamasse, kus kaubanduskeksuse terrassil v6tsin suure tassi head kohvi ja kooki ning lugesin oma raamatu l6puni! Ning siis ostsin monoraili pileti ning s6itsin yle mere Sentosa saarele, mis on siis kohalik meelelahutuskeskus. Saar on t2is teemaparke ja Singapuri teemalisi erinevaid atraktsioone ja muuseumi tyypi asutusi. Mina neid kalli raha eest kylastada ei raatsinud, kuid kui j2rgmine kord seda teha peaksin otsustama on juba v6imlus kylastada ylisuurt kasiinot ja Universial Studio teemaparki, mis peaksid valmima aastaks 2010. Ka on seal teisel pool saart rannad, kus saab rentida toole ja juua kokteili v6i niisama ilma nendetada odavalt liival peesitada. Vaade on merele. merele kus on korraga kymneid suuri kaubalaevu ja tankreid, mis k6ik seda vett reostavad, samal ajal kui su lapsed seal hullavad. Lonkisin seal saarekesel ringi ning lahkusin just ajal, kui hakkas etendus Sounds of the Sea, mis on saare hetkene hittoode ehk kokkuv6tvalt "kalamuusikal".
Ja siis lonkisin koju, et veel viimast korda pesu pesta ja kohver v2ga osavalt pakkida, sest j2rgmine p2ev oli j2lle lennata vaja.... kust ma peaagu pidin maha j22ma. Ja mina ei olnud v2ga syydi, AirAsia j2rjeorrad olid niiii pikad ning kuigi pilet k2skis kohal olla v2hemalt 45min enne, olin ma kyll tunnike varem, pidin ikka toredaid inimesi otsima, et vahele trygida. See napilt tehtud, ootasin sada aastat passij2rjekorras ja siis kimasin jooksuga oma v2ravasse. Of course ei olnud lennukidki veel ees, nagu odavlennule kohane aga kellaajaliselt j6udsin ikka ylinapilt. loodame et 6ppisin l6puks ja j2rgmine kord 9mis on siis juba sel laup2eval) olen targem! Aga kohvriga petsin j2lle 2ra, 21,8kg :)

Kuala Lumpurist vast j2rgmine korda aga infoks niipalju, et kuna meie yks t66taja estres sattus samal p2eval KL tulema, orgunnis ta meile selliselt lehelt nagu couchsurfing.com 66maja ning mina, p2ev varem siis olin esimene neiu kohal. Tegu siis kahe ameerika kutiga, kes siin heategevusorganisatsioonis t66tavad ja suures firmamakstavas korteris elavad, kust meile on nyyd yks tuba ja yks vannituba eraldatud. Ka on nad palju siin piirkonnas reisinud, nii et h2id n6uandeid saame s66gi alla ja peale. Aga ameerikalsed on ikka natuke beebid...
Eile k2isime Petrona Towered vaatamas, ikka yliilusad, eriti pimedas ning kogemata vedas meil, nii et saime ka ylesse keskmisele sillale s6ita. tavaliselt seisavad inimesed j2rjekorras hommikul 8.30-10.30 et saada p22su, mis on kyll tasuta kuid komplitseeritud, siis meie l2ksime lihtsalt asja uurima ja juhuslikult kuidagi moodi saime kohe :) Ning suursyndumus ka - olen nyyd vaksineeritus ja umbes poole odavamalt kui eestis. Hepa A ja k6hutyyfus mind ei murrra!! Kyll aga 6llrhinnad, mis on moslemiriigis ikka r66gatud! Kuid 6nneks ostsime piletid laup2eva hommikuks, mil lennuk viib meid siit Laosesse Vientianesse, kust siis vaikselt hakkame allapoole tulema l2bi kambodza. Nende kahe riigi peale plaanime umbes 2 n2dalat koos igasuguste m2gede ja j6gede ja templitega. Edasi novembri l6pust kaks n2dalat p6hja Taid ja l6una Tai saari ja randu ning siis viimane n2dal u 12-17.12 malaisia vihmametsad ja muud ilusad paigad. Ning 18.detsembri hommik tahaks kohal olla Kl, et asjad yritada kuidagi kokku pakkida ning kodupoole tulema tulla!
Eks paistab kuidas kirjutada saan aga seniks - kohtumiseni!

No comments: